CheckPoint Skåne

Hos oss kan du testa dig snabbt, anonymt & gratis om du är en man som har sex med män eller är transperson i Skåne.

Fast, free and confidential HIV-test for men who have sex with men or is transgender person

Vad gör vi
För vem
Hur går det till
Öppet
Varför
Hur ofta
Provsvar
Påminnelse test

Vad gör vi för test

Hos CheckPoint Skåne utför vi hiv- och syfilistest med snabbsvar.

Vi erbjuder också hemtest för klamydia, gonorré, mykoplasma och trikomonas. Testen gör du hemma och postar det själv till laboratoriet.

För vem

Vår målgrupp är du som är man som har sex med män eller är transperson – oavsett sexuell praktik.

I Sverige är hiv 80 gånger mer vanligt bland män som har sex med män jämfört med befolkningen i stort. På många av våra populäraste semesterdestinationer är hiv ännu vanligare. Även om många använder kondom vid anala samlag händer det ändå ibland att det sker utan eller att den inte fungerar som det var tänkt.

I gruppen nysmittade av syfilis, dominerar män som har sex med män stort, största andelen är smittade utomlands.

Hur går det till

Hos CheckPoint Skåne gör vi test med snabbsvar. Testet sker med ett litet blodprov från fingret. Du är alltid anonym och möts med respekt för vem du är. Du får möjlighet att ställa frågor om du har funderingar på riskinnehållet i just ditt sexliv. Resultatet av testet får du på några minuter. Testet ger ett tillförlitligt resultat 8 veckor efter det du utsatts för risk. Du är dock alltid välkommen, då testet kan ge utslag redan tidigare, men du blir då erbjuden ett konfirmerande test senare.

Hos CheckPoint Skåne utför vi hiv- och syfilistest med snabbsvar.

Vi erbjuder också hemtest för Klamydia, Gonorré, Mykoplasma och Trikomonas. Testen gör du hemma och postar det själv till laboratoriet.

Öppet

Enklast och ofta snabbast är att komma till vår drop-in mottagning helgfria tisdagar mellan 17-19. Då behöver du inte boka tid, det är bara att komma. Vi finns på Drottninggatan 36 i Malmö.

För dig som inte kan komma på en tisdagskväll erbjuder vi möjlighet till tidsbokning på dagtid. Då finns också möjlighet till rådgivning utan test.
Boka tid

Boka tid

Varför

Hiv är en infektion som idag är enkel att behandla framgångsrikt. Det är en fördel att kunna få behandling tidigt efter infektion även om det kan gå lång tid innan man utvecklar symtom. För de flesta innebär det att man kommer att leva lika länge som personer utan hiv. Med behandling minskar risken att smitta andra till nära noll.

Hos CheckPoint Skåne erbjuder vi både hiv- och syfilistest med snabbsvar. För syfilis finns en väl fungerande behandling.

Hur ofta

Du bestämmer själv hur ofta du vill testa för hiv och syfilis. Det beror på hur ditt sexliv ser ut. Vi rekommenderar i varje fall test en gång per år, men för många kan det vara klokt att göra ett test var sjätte eller var tredje månad.

Vad visar provsvaret

Om testet visar på att du har hiv kommer du att erbjudas uppföljning hos infektionskliniken för att ta konfirmerande test och få möjlighet till behandling. Vi samarbetar med vården och du kommer att erbjudas tid utan väntan. Hos oss erbjuds du få fortsatt stöd hos våra kuratorer om du vill.

Visar syfilistestet att du har antikroppar i blodet erbjuds du ett uppföljande test inom sjukvården. Detta för att avgöra om det är en aktuell syfilisinfektion eller inte.

Påminnelse

Vill du bli påmind om när det kan vara dags för nästa test? Vi har en service med SMS-påminnelse som du kan anmäla dig till!

– En SMS-tjänst helt utan kostnad.

– Knappa in TRE, SEX eller TOLV till nummer 71111. Vill du din påminnelse på engelska så knappa in THREE, SIX eller TWELVE.

– Löpande kommer du att få en påminnelse enligt ditt val. För att avsluta tjänsten skicka RFSLSTOP till 71111.